Followers

Saturday

Bercium pipi je?

Throughout this holiday, i worked as a teacher in my old school SMKS. A 5 minute walk from my house. Last week, there was a case in the teacher's room.. A form 1 girl was kissed by her boyfriend. 
Macam ribut dalam bilik guru, cikgu tengking both the girl and the boy. If i were asked, I would say itu bukanlah cara yang berhikmah to handle the case.. tp i kept quiet. I was only a replacement teacher after all. I was pissed off by the girl too actually. She was dead rude. Bila cikgu tengking, 
dia jawab juga dengan tengkingan, claiming all the time that she wasn't wrong, that her parents know her relationship with the boy etc. What actually shocked me was when she said
"Cium pipi je, bukan cium mulut"!!!!  How naive.

Baru form 1. Cikgu boleh la buat mcm tu coz masih bergelar pelajar sekolah. How immoral! Dan kalau nak difikirkan, dalam IPT pun, ada jauh lebih banyak kejadian seumpama itu malah lebih teruk lagi, namun dibiarkan sahaja.. Cikgu adalah pendakwah dalam kawasan sekolah, yang berdakwah dengan kuasa. Maka apakah kita tidak mampu menjadi pendakwah dlm IPT hanya kerana tidak memiliki kuasa? Dan itu membuatkan kita takut? (same goes to me)

"Cikgu senang la cakap kat kitorng jangan bercium, sebab cikgu balik rumah ada laki, nak bercium 24 jam pun takpe. Tapi pernah ke cikgu pk kitorang ni. Nak disayangi dan menyayangi" Bunyinya sungguh kurang ajar. Tapi itu jua satu ungkapan yang minta dimengerti. Mereka perlukan nasihat yang penuh dengan kasih sayang dan pengertian. Mungkin sekarang I can understand because I am not married yet and I know how hard it is to preserve the muamalat (perhubungan) between men & women. Hakikatnya, kita sukar memahami ujian yang ditimpakan kepada orang lain sehinggalah kita sendiri merasainya..


3 comments:

nanafarhanna said...

hehe banyaknya masalah sosial kat msia akg ni kan.. btw how's skolah subang..? anything new?

Ummu Ameer said...

yes.. it's really sad. emm nothing much of new stuff in smks.. cikgu pun ramai cikgu kita dulu2 hehe. it was not 'socially approved' during our time, so i can't really say that it has taken the turn for the worst kot.. huhuuu. anyway it is still my beloved SMKS!! -gasp-

Anonymous said...

mnta share ye ;p