Faheem and mummy's busy weekend ;D

Yesterday I brought Faheem to the swimming pool again. Balik dari swimming pool, his abdomen became very distended. Everybody at home was curious, and asked me what did he eat. "Oh he drank gallons of pool water" That's a true story

This morning I brought him to Cheras for his music class.... and had to endure his non-stop "Ya Allah" throughout the journey hehe. It's really cute, he knows how to pronounce it in various tones, to suit to different conditions ;D He even says it when he yawns, and feels sleepy!

This evening, Ameer Faheem and I have a date with mummy's BFF :DDDDD mummy sgt tak sabar!!!!!!!

Tomorrow we are going to spend the day with Tok (daddy's mom). Sunday is also a shopping day! A hectic weekend for Faheem and Mummy :)


Induction ends tomorrow!

I purposely stay up late tonight, to emphasize that tomorrow will be my last day of induction and I'm going back home! haha. No more talk for tomorrow, so I guess I can start to unwind ;p

We'll be having a test, obviously I'm in no mood to study. I just want to start packing huuu. I've planned my weekend to be spent with Ameer Faheem.. before I leave him again starting on monday. I expect tagging period will be hard, and how I hope I'm all geared up to face it...and finish it at least in one piece T_T

Nothing much to be documented except that I am extremely missing my other half T_T

I am actually surprised that I love reading my own blog, compared to others'. Oh the narcissistic me is blooming fast!



That was the best flight! Ever. Reasons? There were only 4 passengers onboard, and my bag was the only checked in bag. I waited in the luggage collection hall ALONE. Malacca airport is a sleepy one. Guess what? There was no taxi around. Luckily the officer helped me to call a phone. Haha. Definitely nicer than Kuantan airport, and definitely quieter. Sunyinya airport ni. I wonder how does the shops survive. Oh I am waiting for the taxi which will arrive in 30 minutes time...

Kenapa naik flight when imalacca is only 2 hours drive from KL? Because my 2 talian hayat is not here- abah and abang. If only (if only) anything happens such as the engine won’t start or it smells (or any possibility that my hyperactive mind can think of) I simply don’t know what to do. Have I mentioned earlier that I don’t even know how to get access to the engine, let alone know what to do next should I succeed in opening it. I only know how to open the boot. Pathetic.

Even if abang is around, I don’t want him to drive me anywhere far. I’m the type of wife that loves to say, “Abang, SLOW sikit” when the husband is driving. Abang always replies, “Abang bawa 80kmh ni....” Hahaha. I have this car phobia huuu, that is why I prefer to fly to Kedah and Kuantan. Sometimes it is cheaper to fly with airasia and fireflyz as compared to driving.

Puteri Resort is a big resort Alhamdulillah. There is a big waddling pool which I’m sure Ameer Faheem would love. Oh suddenly I miss that little boy that much. Life isn’t fun at all when the fun isn’t shared with loved ones.

There are 91 of us. Few things set me apart from the rest of the group. First, I’m the only local graduate among the overseas graduates. Most of them are from Indonesia, a good number from Ukraine and Russia, and few from UK, Australia, india and new zealand. Secondly I’m the only one with kid hehe. There are few pregnant ladies though, guess that makes me look older than the rest ;p. That’s a lie. They actually couldn’t believe that I’m a mommy to a I year ++ boy. Third I’m the only one who have just attended the spa interview and got the induction straight away. Most of them have been waiting for 4-5 months... Ya Allah how He makes things easy for me.. But overall, mingling around is fun, the talks are boring yet beneficial, foods are abundant, tight schedule (8am-11pm daily) is tiring, internet is problematic (it’s such a rare occasion to get a connection) and I got Hosp Sg Buloh!

Alhamdulillah ala kulli hal.


It's late, I'm tired but the brain refuses to shut down. We received a happy news earlier today.. a POSITIVE pregnancy test! Definitely not mine ;p i have one more day to be spent with my little boy with lovely brown curls.. before I leave him for 5 days.. ;( It's hard, yes it is.

Induction will be in Ayer Keroh, Melaka InsyaAllah. I've tried hard (hard enoguh) to arrange for accomodation for Faheem and bibik, obviously I failed. Finance is certainly the big issue. I don't want to spent RM100++ on hotel room per night totalling in approx RM500 for 4 nights. Using the money to shop for biyuuuutiful dresses is certainly a better option, isn't it? Oh a shopaholic mommy zzz....

Takpelah faheem, nanti kalau ada rezqi, kita g holiday bila daddy balik ok ^_^ InsyaAllah.

Been busy sewing (not again???) and finishing my photobooks. 3 actually. 1 for our wedding, 1 for Faheem's first year and 1 for memory in Jordan. Hopefully they will be ready by the time abang comes home- will be a treat for him definitely!

Faheem currently adopts this habit of saying 'Ya Allah' gaya makcik makcik tua. Anytime, anywhere. Sometimes he laugh when he thinks he actually says it too much, to the extend taht we say "enough is enough, faheem". Oh dia berzikir rupanya :) Kalau berjalan terjatuh, kalau makanan tumpah, kalau kaki tersepak barang... simply anything. And many time, it is continuously repeated for no obvious reason, in the car. Faheem... faheem..



Hectic. That explain my days lately.. Yesterday we got a new maid (and sent back the previous one). I don't want to elaborate on that matter, enough said that I can't trust her to take good care of our Ameer Faheem. The new one is much much much better Alhamdulillah :) sejuk hati..

Yesterday ummi and abah flew to Jordan (before continuing their journey to mecca & madinah). They brought along a big suitcase, for my dear abang.. I filled it up with things, mesti abang happy bila buka bag tu hehe. Rindu sangat dekat abang. Biar ummi dan abah jadi pengganti ayang menceriakan hari abang insyaAllah :)

Yesterday I called spa, kkm again, inquiring them regarding my induction. The answer that I got was really depressing. My name was not in the list for the coming induction... on 26th march. i was like, what??? I attended the interview almost a month ago, and are you telling me that spa is still not done with it?? Darah mula berderau. That was when a long episode of phone calling started. Sana sini aku call.

M: Saya attend interview 1/3/2012. Seminggu lepas saya call kata dah lulus and suruh tnggu surat. kenapa sampai sekarang surat tak sampai? lepastu KKM kata ada induction 26hb, harini dah 21hb, nama saya takde dalam list pulak.
Spa: Bla bla bla bla... (their long explanations)
Lepas entah berapa jam aku telefon sana sini, akhirnya ada la seorang hamba Allah yang begitu baik (dari SPA) nak tolong buatkan surat. and then KKM briefed me on what should I do to try to join the nearest induction. But still they kept emphasizing, "I can't promise you anything"

Kata orang kalau berkawan dengan penjual minyak wangi, meskipun tak beli, sedikit wangan yang tercalit pada kita pun jadilah. Makanya kalau dah jadi isteri Muhammad al Athiq Marzuki, kalau taklah pandai macam abang, sekurang2nya kalau tahu nak settlekan urusan2 pejabat begini pun jadilah. Oh kehebatan abang dalam bab ni memang superb la ^_^ kalau tidak masakan aku suatu waktu dahulu boleh dapat surat tawaran JUST untuk sambung medic terus masuk tahun 4 huuu. Abang selau pesan, kita kena cari blindspot, kena pandai berhelah, kena pandai taktik, kena tahu soft spot pihak lawan. Berbekalkan keazaman, dan bisikan hati "kalau abang mesti dapat settlekan benda ni", aku gagahi juga untuk ke putrajaya hari ini. Sekurang2nya aku berusaha.

My mind was in a state of extreme mess. I couldn't sleep the night before. I wanted to tell abang, but I've promised abang that if I were to come home earlier than him, I have to be independent. Plus I didn't have any phone credit to contact him.

I woke up early (after a bad night). I prayed to Allah that he would make things easy for me. Straightaway after subuh, I prepared to go to putrajaya. I actually went out before 7am, and arrived there before 8. pekerja pun tak punch in card lagi haha. Masuk office spa 7.50am betapa semangatnya ^_^ kata orang lagi kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. perangai suka pergi extremely awal ni perangai ummi. selalu bersedia should anything unexpected happen :)

Alhamdulillah it was very easy. I got to met the officer straightaway and at 8am, I walked out of the office. I then drove to KKM, to send in my APC (surat MMC). Alhamdulillah the officer was very helpful. however I had to fill in the BMD form again (which I had done last year) simply because they had lost mine.

Next I drove to presint 3 (a branch of KKM). I met another officer who was very helpful also. He said that my name was a bit problematic as it was categorized under 'Oversea student' instead of local graduates. After discussing things with him, finally he said that I could attend the induction on 26th march Alhamdulillah! He promised to email me the letter.

And then I went to palace of justice (istana kehakiman) for pesuruhjaya sumpah. it was not a long procedure. and by 11am, everything has been settled and I happily drove home. Alhamdulillah He made things easy for me Alhamdulillah. Next will be induction insyaAllah.


Poligami lagi?

Dah bersiap2 nak tido, siap dah hantar report kat abang ckp nak tido tapi haisssy hati ni berapi-api je baca status2 di FB...maka terpanggil untuk mencoret sesuatu di sini...

Semakin hari terasa semakin menjadi2 isu poligami dihebahkan. Yang suami sengaja membuat status berbaur poligami, membayangkan keinginan hati barangkali. Yang isteri tidak mahu kalah dalam bertelingkah maya. Aku juga akan begitu jika abang membangkitkan isu ini.

Bagi para suami semua ini satu gurauan. Tapi bagi kaum isteri, gurauan yang cukup memanaskan hati. silap-silap pergaduahn besar boleh terjadi..

Kadang2 aku jadi pelik kenapa lelaki suka sangat dengan poligami. Cuba kalau isteri ada kekasih lain, kecemburuan suami mungkin lebih2 lagi kan? Isteri juga manusia yang bermimpi untuk menjadi bidadari syurga... siapa lagi yang dapat membantu isteri mencapai impian murni jika tidak para suami?

Alhamdulillah semenjak sebelum perkahwinan kami, aku sudah menegaskan dengan abang bahawa aku tidak suka bercerita tentang poligami meskipun dalam bentuk gurauan. Bukan setakat bercerita, aku dan abang membuat perjanjian, bahawa jika abang memilih untuk berpoligami suatu hari nanti, aku punya kebebasan meminta untuk dileraikan dari ikatan perkahwinan. Sampai begitu sekali. Abang akur. Dan alhamdulillah sepanjang tiga tahun perkahwinan, TIDAK PERNAH walau sekali abang bergurau dengan perkara ini. Begitu abang berusaha menjaga hubungan kami. Malah abang pula yang selalu menamatkan perbualan bila aku ingin mula berbicara tentang poligami. Bagi abang, wanita berkata-kata dengan emosi. Mungkin itu sebab abang selalu enggan berbual tentang perkara sensitif, nanti isterinya marah tak tentu hala, abang yang tak bersalah pun jadi dimarah isteri hehe. Dan kerana sikap abang itu, aku begitu menghormati dia. Cuba ditanyakan kepada abang, pernah tak WALAU SEKALI setelah bernikah aku memuji lelaki lain dihadapan abang? Tidak pernah. Sehinggakan bila abang memuji kawan2 lelakinya, aku yang suka berdalih. Kalau abang kata, "Segaknya A," aku akan terus sahaja jawab, "Biasa je. Abang pun handsome".

Menjadi isteri bukan mudah, jika suami tidak membantu. Isteri bukan malaikat tapi insan biasa. aku suka bertanya kepada abang, kenapa suami ingin berpoligami. Setiap kali abang akan bagi jawapan yang sama. Kurangnya layanan isteri kepada suami. Pernahkah suami terfikir mengapa kurangnya layanan isteri? Sebab paling utama, kerana kepenatan. Kenapa isteri penat? Melayan karenah anak-anak, mengurus rumah tangga, itupun jika belum ditambah dengan bebanan kerja. selalunya wanita tidak diberi pilihan. Menjaga anak yang ramai, mengemas rumah, mengurus pakaian dan makanan seisi keluarga, mengambil dan hantar anak ke sekolah. Kalaulah ramai suami yang berkesedaran untuk membantu isteri..... sudahlah tidak membantu, saat isteri baru mula merebahkan badan untuk berehat, terpaksa layan suami pula... ramai meminta isteri taat kepada suami menggunakan hujah agama, sedangkan mereka melayan isteri seperti seorang hamba..

Aku sudah merasa terpukul dengan tanggungjawab seorang suri rumah. Penat. kepenatan yang sangat. Lebih penat dari waktu aku jadi student, dengan segala kesibukan di hospital, on-call dsb. Itupun baru menjaga seorang Ameer. kalau sepasukan Ameer? Alamat pengsanla isteri abang hehe ^_^

Kerana aku manusia dan bukan malaikat, malah wanita yang degil dan bersuara pulak tu, aku jujur memberitahu abang bahawa aku penat. Aku jujur mengakui bahawa aku tidak ada waktu utk mendandani diri sendiri, baru ingin berpakaian cantik dan berwangi-wangian, kena turun ke dapur pula, kemudian ke tandas basuh berak anak, kemudian berkejar menguruskan pakaian kotor... dan begitulah tidak berhenti sehinggalah tidur. Bangun keesokannya... rutin yang sama.
Aku tahu abang memahami, tapi itu tidak boleh dijadikan alasan untuk kurangnya layanan pada suami. Suami kan 'anak manja' isteri juga ;p Jadi waktu itu kami ambil keputusan membahagikan tugas mengemas rumah dan mencuci tandas utk abang, memasak utkku dan menjaga anak tanggungjawab bersama.. lebih aman insyaAllah

Justeru suami dan isteri, berbincanglah dengan elok. Masing2 ada keperluan dan kehendak. Janganlah menyakiti pasangan meskipun bagimu itu hanya satu gurauan..


Perkongsian ^_^

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (may Allaah have mercy on him) was asked this question and he replied in Al-Fataawa al-Kubra:

“Question: a man married a woman and she stipulated that he should not take another wife or make her move from her house, and that she could stay with her mother, so he married her on this basis. Does he have to adhere to this, and if he goes against these conditions, does his wife have the right to annul the marriage or not?

Answer: yes, these conditions and similar ones are valid according to the madhhab of Imaam Ahmad and other scholars among the Sahaabah and Taabi’een, such as ‘Umar ibn al-Khattaab, ‘Amr ibn al-‘Aas, Shurayh al-Qaadi, al-Oozaa’i and Ishaaq. According to the madhhab of Maalik, the condition states that if he marries another wife, (the first wife) has the choice of what to do, and this is a valid condition. The woman has the right to leave him in this case. This is similar to the idea in the Madhhab of Imaam Ahmad. The basis for this is the hadeeth narrated by (al-Bukhaari and Muslim) in al-Saheehayn from the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him): ‘The most deserving of conditions to be fulfilled are those by means of which sexual intercourse becomes permissible for you.’ ‘Umar ibn al-Khattaabsaid: ‘Rights are in accordance with conditions.’ The Prophet May Allah's peace and blessings be upon himdictated that the conditions which make sexual intercourse permissible are more deserving of fulfilment than others. This is the ruling on conditions of this nature.” [al-Fataawa al-Kubra, part 3, Kitaab al-Nikaah].



maryamalbatul: waktu nak kawen kedua tu, isteri pertama yg dtg lamar calon isteri kedua
maryamalbatul: lepastu baru kawen 3 tahun kot, suami dah kawen yg ketiga, baru2 ni je
muhammad al-athiq: owh.... hahahaa....macam mustahil plak berlaku kat abg... hahahaa
maryamalbatul: hehehe
maryamalbatul: yang ayg dpt fikir, possibility adalah ayang bawak ameer faheem lari dan hilang tanpa dikesan ;P
muhammad al-athiq: hahahaaa

(p/s: yg mcm mustahil bagi abang adalah mustahil untuk aku melamar muslimah lain untuk menyertai keluarga kami)

Sebetulnya tadi aku baca blog isteri seorang tokoh (betul ke ni?? sampai sekarang masih ragu-ragu dan tidak percaya dengan info ini). Perkahwinannya kerana agama. Link blog tu didapati dari facebook, lantaran ada yg mewar-warkan. Banyak nasihat dicoretkan dalam blog itu, tetapi hati keras dan degil wanita bernama Maryam al Batul, tidak dapat menerima baik perkara itu... tetapi Alhamdulillah mereka bahagia :) lekas2 menghentikan bacaan sebelum menjadi emotional dan menyerang abang tanpa hujung pangkal^_^ Abang seperti biasa tidak suka aku menyelami perkara yang mengganggu emosi, katanya blog itu hanya untuk mereka yang bersedia dan willing.

Poligami. Isu yang aku tidak suka kupas dan bincangkan. Bahkan bagi kebanyakan wanita. Sesuatu yang telah aku rasakan keperitannya, biarpun bukan dari kacamata seorang isteri. Hati sememangnya susah untuk dijinakkan, dan aku mengambil positif perkara ini tatkala ummahatul mukminin juga cemburu sesama mereka. Bukankah Rasulullah itu sesempurna suami? Poligami bukanlah sunnah yang dianjurkan tapi hanyalah satu keharusan dan jalan keluar dalam keadaan yang mendesak. Ramai yang salah faham akan perkara ini. Tidak semua yang halal itu indah. Seperti talaq. Ia halal tapi cukup dibenci Allah. Namun ia juga jalan keluar bagi perkahwinan yang seumpama neraka dunia.

Kekuatan setiap wanita berbeza, justeru jalan yang dipilih Allah untuknya juga berbeza.. bengkok wanita itu juga ada yang mudah dilentur, ada yang senang sahaja untuk patah bilamana cuba utk diluruskan.

Saya sarankan bagi para suami, bacalah buku ini sebelum berfikir untuk berpoligami
Sebenarnya aku pun belum baca buku ini, hanya mendengar sinopsis dari Ummi yang sedang dalam fatrah menggilai novel Fatimah Syarha hehehe (abang tahu tak, ummi pinjam novel FS yang abang hadiahkan kat ayang dulu... ayang pun x baca lagi novel tu ;p)

Nak harapkan abang baca? Seperti mengharapkan... pendek kata impossible ;p aku tahu artikel sepanjang satu muka menggunakan font Times New Roman size 10 pun payah nak minta abang baca... abang rajin baca blog ni je, itupun baca kuat2 sampai aku yang di dapur pun dapat mendengar setiap butir kata huu. tapi aku yakin dengan kejujuran dan cinta abang insyaAllah :) aku tak ingin memikirkan tentang poligami sehingga mungkin suatu waktu kehadapan, taqdir Allah ada keperluan kepadanya... jua tidak tahu perancangan Allah untuk diri ini, entahkan akan dilamar sebagai isteri kedua suatu hari nanti...


Kerehatan sementara

Urusan dunia tidak pernah mahu mengalah untuk mencelarukan jiwa. Namun ada baiknya. Kadangkala aku ingin membawa diri dan hati untuk lari jauh. Jauh meninggalkan kecintaan dunia..

Urusan akhirat juga tidak betah tertewas dari melebarkan pengaruhnya. Ada baiknya. Ia sentiasa menggamit kerinduan hati untuk menghampirinya.

Dunia itu didapatkan dengan ilmu. Begitu juga akhirat. Aku inginkan kedua-duanya.

Hari ini sayu tidak segan hadir tanpa undangan. Hati dan rasa meratapi abang yang jauh di perantauan barangkali. Tapi lekas-lekas cuba untuk jelas akan tujuan kepulangan kami mendahului abang. Barangkali juga aku terkesan dengan perbualan antara kami semalam. Betapa aku acapkali diingatkan abang bahawa keizinan yang dia hadiahkan, adalah satu pengorbanan yang maha besar dari dia..Sang isteri pasti terlalu arif dengan hakikat itu..

Sungguh sesiapa yang pernah menyandang gelaran Isteri, akan sangat mengerti bahawa gelaran itu tidak datang kosong. Pemberatnya jelas terasa berbekas di pundak sehinggakan andai diberi peluang untuk menanggalkannya seketika, begitu terasa kerehatannya. Itulah hadiah dan anugerah yang teramat besar dari abang untuk isterinya... kerehatan sementara. Anugerah besar yang abang hadiahkan dengan pengorbanan langung tidak terbalas oleh sesiapa melainkan Allah swt. Ya Allah, moga Engkau jadikan ini saham untuk suamiku bagi meraih syurgaMu..

Kata orang seberat manapun tanggungjawab isteri, bukanlah kerehatan itu yang dicari-cari. Hanya bonus mungkin dalam dunia suami isteri :) Kerana dalam kepayahan selalunya ada keindahan, meski keindahan itu awalnya tersembunyi dan tidak dapat dihargai. Aku suka diskusi dan perkongsian dengan abang bagi mengoreksi perjalanan kami bersama. Mencari kekurangan untuk ditambah baikkan, mencari kesalahan untuk diperbetulkan, serta mengasakkan hati dengan kata-kata puji, rindu dan cinta :) Pada abang ada duniaku, pada abang juga ada akhiratku..

Sedikit waktu yang berbaki, sebelum aku kembali berkhidmat untuk kekasih hati (pelik kan? aku rindu untuk berkhidmat utk abg semula biar bagaimanapun penatnya :P), peluang digarap untuk memenuhkan dada dengan ilmu. menyelak lembaran kitab, "30 Luahan Hati suami" karya Dr Hasan Ali. Tersenyum aku siang tadi saat menceritakan kepada asma bagaimana buku itu terhimpun dalam koleksi peribadi. Hadiah dari abang, pastinya! Abang membeli secara rahsia, menyorokkan di dalam laci meja solek, dan bila sudah pulang ke Jordan, barulah sms memberitahu bahawa dia ada tinggalkan hadiah hehe. Saat itu Ameer Faheem belum ada. kami masih terlalu baru melayari alam rumah tangga. Lama buku itu dibiarkan sepi, sehingga sekarang baru ada waktu untuk menyelami hikmahnya.

Antara yang dikongsi... (dan terlalu banyak untuk diperbetulkan sebelum abang pulang...)

30 Luahan Perasaan Suami.

1."Isteriku, Iktitraflah kelakianku"
2."Isteriku,Jagalah Rumahku"
3."Isteriku, Janganlah Leteri aku"
4."Isteriku, Fahamilah Perasaanku"
5."Isteriku, Berbincanglah dengan ku"
6."Isteriku, Hiasilah Dirimu"
7."Isteriku, Berlemah Lembutlah terhadapku"
8."Isteriku,Hargailah pemberianku"
9."Isteriku, Janganlah Pilih Kasih Terhadap Anak-anak"
10."Isteriku, Jagalah Makan Minumku"
11."Isteriku,Jagalah pakaianku"
12."Isteriku , Didiklah Anak-Anakku"
13."Isteriku, Raikan Keluargaku"
14."Isteriku, Sembunyikanlah Kepintaran & Kelebihanmu"
15."Isteriku, Janganlah Membuang Masamu"
16."Isteriku, Janganlah Banyak Kerenah"
17."Isteriku, Patuhlah Kepadaku"
18."Isteriku, Janganlah Cemburu Buta"
19."Isteriku, Tunjukanlah sifat sabarmu"
20."Isteriku ,Iktiraflah Kepimpinanku"
21." Isteriku, Bantulah Kejayaan ku."
22"Isteriku,"Jadikan Anak2ku Insan Berakhlak mulia"
23."Isteriku, Permudahlan Penglibatan Sosial ku"
24."Isteriku, Janganlah Boros"
25."Isteriku, Hargailah Kejayaanku"
26"Isteriku,Galakkanlah Hobiku"
27."Isteriku, Suburkanlah Pembangunan Intelek ku"
28."Isteriku,Berjimat Cermatlah"
29."Isteriku, Berterus-terang dan Berkomunikasilah Denganku"
30."Isteriku, Janganlah Terlalu Mengawalku."

Serius, buku yang sangat menarik dengan penyampaian bersahaja tetapi penuh makna!

Ini pula balasan dari buku pikatlah hatiku: 30 luahan ister ;p
Bisikan 1: "Suamiku, Bermesralah dengan Isterimu"
Bisikan 2: "Suamiku, Fahamilah Perubahan Semula Jadi Isterimu"
Bisikan 3: "Suamiku, Jangan Cepat Cemburu"
Bisikan 4: "Suamiku, Bersikap Romantik dan Sayangilah Isterimu"
Bisikan 5: "Suamiku, Buangkan Sikap Garang dan Pemarahmu"
Bisikan 6: "Suamiku, Berusaha Mengambil Hati Isterimu"
Bisikan 7: "Suamiku, Sesekali PandaiIah Memuji Isterimu"
Bisikan 8: "Suamiku, Rajinlah Membantu Isteri mu"
Bisikan 9: "Suamiku, Janganlah Mata Keranjang"
Bisikan 10: "Suamiku, Adakanlah Perbincangan dan Perbualan Denganku"
Bisikan II: "Suamiku, Hargailah Pendapat Isterimu"
Bisikan 12: "Suamiku, Bersedialah Mengakui Kesilapanmu"
Bisikan 13: "Suamiku, Jangan Suka Berbohong"
Bisikan 14: "Suamiku, Bijaklah Mengurus Penampilan Dirimu"
Bisikan 15: "Suamiku, Berikan Perhatian Terhadap Keluarga"
Bisikan 16: "Suamiku, Sentiasalah Bersikap Adil"
Bisikan 17: "Suamiku, Laksanakan Tanggungjawab Kebapaan Secara Optimum"
Bisikan 18: "Suamiku, Bekerjasamalah dalam Menguruskan Rumah Tangga dan Mendidik Anak-anak"
Bisikan 19: "Suamiku, Pertingkatkan Pengetahuan Agamamu"
Bisikan 20: "Suamiku, Uruskan Masamu dengan Baik"
Bisikan 21: "Suamiku, Fahamilah Tanggungjawabmu yang Sebenar"
Bisikan 22: "Suamiku, Jangan Terlalu Leka dengan Kerjayamu"
Bisikan 23: "Suamiku, Buangkan Sikap Pemabukmu"
Bisikan 24: "Suamiku, Hentikan Tabiat Merokokmu"
Bisikan 25: "Suamiku, Jangan Terlalu Boros"
Bisikan 26: "Suamiku, Janganlah Terlalu Ego"
Bisikan 27: "Suamiku, Pimpinlah Keluargamu dengan Penuh Kaliber"
Bisikan 28: "Suamiku, Majukan Diri dalam Bidang Kerjayamu"
Bisikan 29: "Suamiku, Fahamilah Tahap-tahap Perubahan dalam Perkahwinan"
Bisikan 30: "Suamiku, Jadilah Contoh kepada Keluargamu"
Sekarang teringin utk memiliki buku ini pula...

Abang nak belikan tak? ;)



Been busy sewing for the past 1 week. Jahit apa? Alter 3 of my english cotton maxis (which have shrunk to become minis after ample washings) using a mix and match technique, finish sewing my purple long dress, make 3 skirts, 2 coats, 2 mini coats emm what else? After sewing all these I still have few more 4m-clothes waiting for their turn to be sewn huu. Ni semua guna kain yang beli dulu2, ada yg dapat hadiah tapi tak sempat jahit. One of them ( a dirty purple chiffon) was bought 3 years ago together with the material for my wedding dress! Huuu... Oh how I dream of sewing a satin night dress with elegant cowl neck! Sabar.. sabar.. Ni gara2 ternampak kakak's unfinished gold satin blouse in her sewing room! Of course la ternampak sebab asyik g menjahit kat rumah dia tu huu. I keep returning to this one tailor whose shop is just few minutes drive from home to do jahit tepi. She is really interested in my 'products' and offers me a job at her shop! Huuu balik nak jadi doktor, lambat sangat tunggu KKM panggil, dpt offer jadi tukang jahit pulak~ hehe. will try to upload some pics later ;p

I usually retire at night in a state of severe exhaustion. Ameer Faheem is acting a bit weird lately.. I think he misses daddy. He sleeps with me more frequently (although not every night, and I try to put him in his cot when he's fast asleep). He likes to hug me and sometimes he cries sadly for no apparent reason. Air mata berjuraian, siap kesat sendiri kanan kiri. Muka cebik2 comel betul ;p his hair is becoming unbearably curly (terkejut abang tengok waktu skype dengan dia, serabai habis), and I really can't wait for abang to come home and snip them off huhu.

Bibik is a headache to me huhuhuhuhuhu... Semoga kehadiran bibik bukanlah wasilah untuk aku jadi garang :( I speak to Faheem in english and she speaks to faheem in madura. She said to Faheem, "Haaa put kabur. Puuut, puuut". I was like, "What???' Only later I found out that it means, "Kucing lari.". I sternly told her, "Bibik, kucing bukan put. Kucing lari. Bibik jangan cakap kabur." Faheem will spend more time with her when I work and I am adequately worried~ Now I am seriously considering the idea of sending him to kindergarten huuu. Moga Allah murahkan rezqi Ameer Faheem...

Semoga Allah rezqikan abang utk grad cepat... kami ingin abang cepat pulang..



Alhamdulillah bibik untuk Ameer Faheem sampai malam tadi. Bibik Kartini. Menempuhi perjalanan jauh dari indonesia, meninggalkan keluarga jauh di seberang, bertabah mencari sesuap rezeqi untuk anak2 di kampung. Mengapa dia berhijrah ke sini? Kemiskinan yang terlalu mencengkam, begitulah kami dikhabarkan. Pasti dia jauh lebih sedih dari aku yang berjauhan cuma untuk seketika dari abang.

Aku belajar pelbagai perkara baru.
Kata kakak, esok bawa dia pergi beli baju. Terlopong seketika aku mendengarnya. Dia datang sehelai sepinggang...begitulah adatnya mereka mengembara. Tak dapat aku bayangkan berada di tempatnya..

Saat diberitakan (oleh agen) bahawa dia tidak tahu membaca, tidak pandai berbahasa melayu mahupun bahasa indonesia (hanya boleh berbahasa madura), tidak pernah bersekolah, bibit kerisauan mula berbunga. Terus aku bertanya, seandai tidak sesuai bolehkah diminta ganti lain? Memang boleh, tapi kami diminta berusaha untuk mencuba sedaya upaya sebelum mengaku kalah. Aku akur. Sebaik dia menjejakkan kaki ke rumah, terus Ameer Faheem minta dukung. Oh lupa untuk khabarkan pada pembaca, faheem selalu sahaja merebut bibik sudi (bibi safiyya) supaya menggendong dia.. sehingga safiyya jelak dan lantas menyuruh ameer faheem turun. hihi, lucu melihat keletah mereka berdua ;p naik lemak la faheem lepas ni asyik nak berdukung je.

Mujur ada Ummi yang banyak membantu, menguruskan dia. Bibik itu untuk menjaga Ameer Faheem bila aku mula bekerja dan pembantu Ummi yang selalu mengurus rumah sendirian. Moga allah permudahkan urusan kami semua.


8th March 2012

Hari ini hari ulangtahun kakak dan hafidz. Hari bahagia mereka. Alhamdulillah :) Moga terus-terusan bercinta sehingga ke syurga. Hari bahagia kami 3 bulan lagi insyaAllah :)

Hari ini aku menangis lagi. menangis saat ameer Faheem memecahkan botol kicap yang baru, pantas isinya mengotori lantai yang baru sahaja di mop nenek. Aku cuba bersabar. terus membasuh tangannya dan meletakkan didalam baby cot seraya menutup pintu bilik rapat. Dalam usia Ameer Faheem hampir mencecah 1 tahun 2 bulan, tak pernah seingatnya, hatta sekali aku mengasari secara fizikal. Masih mampu untuk bertahan. Satu usaha yang payah, yang mungkin hanya dapat difahami bagi mereka yang kenal benar dengan Ameer Faheem kami.. Hati seorang ibu, kasih terhadap anak bahkan lebih luas dari lautan, terkenang pada lirik nasyid Permata Ayah Bonda yang baru sahaja aku nyanyikan kepada Ameer Faheem pagi ini...

Andai langkahmu tersasar kesimpangan
Pulanglah ke laman ayah bonda
kembali menghuni di tamannya..
Bersamalah semula
Menghirup embunan kash sayang
Sedingin air mata bonda..

Aku tinggalkan kicap yang berkolam di lantai dapur, membawa hati yang sedikit terluka, melayani duka sendirian, lalu cuba merawatnya dengan mengadukan kepada abang...
Aku baca kembali sms terakhir abang sebelum ditelan perut kapal terbang tempoh hari... "Faheem amanah kita, tarbiyah beliau dengan sebaiknya"

Tanya abang, "Kenapa menangis?"
Jawab aku, "sebab ayang tak tahu mana silapnya, Ameer Faheem nakal." Sememangnya itu yang aku rasa... aku terasa seperti org kehilangan panduan, sudah buntu bagaimana untuk mentarbiyah anak nan seorang. Amanah yang satu.

Aku ingin sahaja mendail nombor mak, mengadukan kepadanya. mengambil hikmah darinya. Kerana Ameer Faheem persis abang sewaktu kecil..

Saat ini teringt juga kata2 Prof Muhaya.. "Ibu muda sekarang suka sangat melabel anak hyperactive bla...bla...bla..." Aku jadi sangsi dengan diri sendiri. Kata Prof ada benarnya, namun kata Ummi yang anak sudah lima, adalah kata orang2 tua yang kaya dengan pengalaman. Kata Ummi, Ameer Faheem baginya, lebih hyper dari anak2 lain. Bagi aku hyperactive bukanlah satu diagnosa yang menjengkelkan, tapi satu titik permulaan kepada ibu bapanya agar mencari cara istimewa untuk mendewasakan anak yang berkelebihan ini.

Ameer Faheem kaya dengan Energy, yang boleh disalurkan ke tempat yang sepatutnya.

Itu janji aku pada diri dan pada abang. Berkali2 abang tanya benarkah aku ingin pulang dahulu, nanti bersendirian mengendalikan Ameer Faheem. Aku bertegas. Aku ingin lekas pulang, agar abang punya ruang untuk tumpukan pada study. Dan aku ingin lekas pulang demi mencari peluang untuk Ameer Faheem belajar mengendalikan inner-self nya.

Usaha bukan sedikit. Keazaman bukan secebis. meski aku terusan menangis, itu bukan kekesalan. tetapi mencari kekuatan. Ameer Faheem amanah kami. Ameer Faheem adalah kebahagiaan kami. Ya Allah tunjukkan aku jalan untuk mendidik jiwa suci ini...

Sedang menyelami dan mengambil mutiara2 hikmah dari



It's approaching 6th March. Seperti tidak percaya, aku dulu berangkat meninggalkan abang 26 February.. hampir 10 hari rupanya kami bertabah tanpa abang..

Rindu memang usah dikata..terlalu rindu.. tapi bila dikenang semula kehidupan di Jordan tika abang terlalu sibuk, oh mungkin sudah cukup, tidak mampu untuk melaluinya lagi :)

Hari ini, entah bagaimana tergerak hati untuk membaca quran lama... quran yang dibeli di matrik.. quran yang aku gunakan untuk tasmi' dengan kak ati dan kak aini... quran yang aku bawa kemana2, bermusafir dengan kak yaya, dan menguji hafazan masing sepanjang perjalanan.. quran yang sudah lusuh dengan selakan dan tumpahan milo.. quran yang sudah bertahun dimamah usia. Jiwa terusik.. ada catatan tarikh dengan pensel pada setiap awal muka... tarikh aku menghafaznya. Tidak sempat menghabiskan 30 juzuk. Oh seperti ingin berdoa agar dapat dikembalikan zaman itu.. Sungguh terlalu rindu dengan biah yang mentarbiah jiwa..


Nota cinta utk abang :D

this is mine! ;p

Hasrat dihati ingin kurang menulis tapi yang berlaku sebaliknya ;p Tidak mengapalah aku penuhkan dengan luahan, agar abang terisi kerinduannya. sebelum hospital dijadikan rumah utama sehinggakan tidak punya masa utk menghadap laptop lg. Seharian lelah berurusan, pasti ada waktu berbaki untuk aku merindukan abang..sungguh3! lantas membelek foto2 lama dalam Humaira'.

Kalau bersama abang, selalu tidak bernafsu utk menulis, sehinggakan abang berulang2 kali tanya, "ayang tak tulis blog ke?" Pelik la abang, dah isteri depan mata buat apa nak baca blog lagi huuu. Tapi sekarang abang jauh, ayang rindukan abang, mesti dapat pahala banyak kan? ;p

Abang, ayang tak tahu faheem rindu abang ke tak, dia tak cari2 daddy pun hihihi. ayang taknak tunjuk gambar abg kat dia, takut dia sedih :( td ayg bawa faheem g montessori, dia happy sgt!

How did your parents met?

Finally i went through my SPA interview yesterday. I went out as early as 6.45am, hoping to avoid the shah alam traffic jam. It was kind of like a suicide.. i (of course) didn't prepare anything, I haven't read any malaysian newspaper for many months, and practically don't know what's going on in the country huu. Medical knowledge is also something not to be depended on,hey I graduated almost a year ago, and later on indulged in baking, trying to forget that I am actually a doctor. The night before, i prepared my resume in such a haste (it was a half-page resume haha, I don't have anything interesting to write in it)

I went alone, leaving Ameer Faheem in nenek's care. When I arrived there, I was the second last person to register. i guess everybody else were more anxious than me thus the early arrival. I met Azrul (an UIA batchmate who happens to report duty late, just like me but with a different reason). The officer incharge (a person whom I kept dealing with when I was still in Jordan), asked me when did I arrive from Jordan for I was 'weeping' due to sleepiness. (kalau mengantuk mesti mata berair, hidung jadi selsema, pelik huu). it's the jet lag, i couldn't sleep the night before. He checked my documents and finaly gave me my nombor giliran.

One by ome was called into the interview room. The first person was in for about 15 mins, the second one was nearly 30 mins. I sat beside this Indian doctor (who actually graduated 18 months ago!!!! She stayed with her husband in Australia and finally decided to come home and get a job. Kes sama je haha). She was of course nervous, takut kena shoot medical Qs huu, berkarat dah rasanya. I wondered what took them so long and said to her, "This is not good. I thought the later your turn is, the shorter the session will be. It's the other way round!"

Whenever a person came out of the room, we bombarded them with Qs. Ada yg kena tanya sapa ketua pengarah kesihatan. Siap tanya pengarah tu orang mana huuu. Adushhh itupun aku tak tau, terus SMS asma who was at home to check things out for me in the internet. Mostly they were asked about current issues (which I fail too). Nasib baik la diorng ni bgtau, skrg ni byk kes dengue, rotavirus etc.. Some were asked about vaccination programme, TB, how to do CPR etc

I was the 6th interviewee. I came into the room, wore my best smile, handed my resume and certs. There were 2 interviewers, a gentleman Dato' and a lady doctor in her 30s. Both were nice. I was asked to tell about myself.

Dt: So your parents both comes from selangor?
Me: No. My father is from ipoh, and my mum is a sarawakian
Dt: Sarawak? What does your father works as?
Me: A. blabla
Dt: How did she meet with your mother?
Me: They both studied in UK, that was where they met
Dt: Kitak pande sik klaka srwk?
Me: Boleh dikit2 aja'
Dt: Sarawak area sine?
Me: errr are you a sarawakian too?
Dt: No (then he laughed) yalah sama.

Lepastu dari ckp english terus bertukar ckp sarawak, chit chatting. yes, isu semasa ntah kemana, formal interview pun kemana huhu. Turns out he was from exactly the same village as Ummi ;p
Finally he said to the Dr, "Ok, meidcal side nak tnya apa?" It was so short, she asked me how to interpret an FBC result. that's all and after half an hour I went out of the room. I think everybody must have thought, "Oh wow, mesti kena basuh habis la, setengah jam interview!!" Hehehe. I told them not to worry, they are very nice :) Alhamdulillah. i've done my part, and I leave the rest to Allah..