Followers

Thursday

Ujian

Saya ni sejak dari zaman muda bukannya jenis pandai melayan budak2, sampai dah ada anak sendiri pun masih xberapa pandai. Jadi bila ada ameer faheem, memang ini satu anugerah juga dugaan besar yang Allah berikan. Allah nak uji kesabaran, juga nak didik supaya jadi seorang yang penyabar. Most of the time, bila fikirkan tentang anak, my main reason not to have anymore kid is because taknak berebut kasih sayang abang dengan anak2. Orang dengar reason tu macam silly but it is true no matter how silly it sounds..

Abang memang berbeza. Abang kata abang suka anak ramai, macam abah (my father in law). I asked "knapa abang marah faheem kalau abang suka anak ramai?" Abang kata, marah bukan indikator sayang atau tidak. Marah untuk membetulkan. Abah pun marah abang and his siblings during their growing up years.. I just nodded.

Saya bukan jenis orang yang suka marah2 tapi orang yang suka merajuk. Kalau tak tahan dengan perangai faheem, ill lock myself in my bedroom and weep.. And sms/ call abang. Sometimes i talk to ummi or my sisters. I think sometimes i am being too ambitious such that i forget to touch reality. Anak itu untuk dididik bukan lahir2 dah serba cerdik. Yes i always forget that...

Harini Allah menguji lagi. Bukan benda besar pun tapi benda remeh temeh that i accidentally exaggerate :( and i end up feeling so down and hopeless.. astaghfirullah...

1 comment:

Norliza Romizi said...

macam mana la nak sabar dengan karenah anak yang meningkat umurnya. susah jugak , liza pon tak dapat nak kawal emosi. kekadang termarah. dah marah liza rasa sedih :(...harap sangat dapat mendidik anak-anak jadi anak soleh n solehah. tapi itu lah cabaran didik anak zaman moden ni uwaaa!