Followers

Tuesday

When a doctor & a medical student try to be a carpenter..

Menggunakan hammer yg dah patah..
Melicinkan kayu.... dengan gergaji dan pisau
The first one..
The second and third..
All kind of flavours and colours available in Irbid I guess...
The new addition... gel colouring. thanks kakak for the colouring!


Last week abang complain2 lagi yg dapur nampak bersepah. Aduh patutnya isteri la yg complain. Abg bahagikan tugas kemas lounge, basuh toilet n buang sampah utk dia. Kemas bilik, dapur, masak dan basuh baju tugas isteri haih. Lalu apabila abang dah complain dapur bersepah, terpaksa la aku bagi alasan yg sebenarnya takde tempat nak letak barang2 masakan. Hahaha it's true! The kitchen is small, yet cosy Alhamdulillah. Ada satu baris je built in rack. Memanglah tak cukup dengan nak letak pinggan mangkuk, barang2 masak, bakul sampah, plastik2 dsb. Lalu when we moved into this house, abang built 3 hanging racks. 1 for the stove, 2 for arranging herb bottles. When I started baking, I keep adding in few things at a time. Sampai la jadi banyak. Sampai la semak habis dan menyakitkan mata abang haha.

So we decided to build few more hanging racks. Kena la kira budget. For the racks that we built earlier, we bought the wood from a hardware store. It was insanely expensive! Dahlah compact wood, bukan solid wood pun, kecik pulak tu, abang kena bayar JD15. Tapi dasar cakap dgn arab, there is no such thing as negotiating. The only thing left will be a severe hepatomegaly :( Belilah jugak sebab desperate. Then we had to buy the steel supports, and wallpaper for the finishing. Habis la jugak dlm 30JD :(

This time around we decided to cut the budget. Coincidentally when abang helped his friend to move to a new house many months ago, he left behind his bed. A wooden bed. Abang ambil kayu yg bahagian panjang on both sides. Sayang katanya, takut berguna di kemudian hari. Alhamdulillah memang berguna pun. Solid wood to be exact:)

sebab tak biasa bertukang, apa je yg ada kat rumah ni? A drill, a screwdriver and a small hammer. Plus tawakkal ilallah ;p. We borrowed a saw from the landlord, bought the steel support, wallpaper and started working. Mula2 abang gergaji tu, ya Allah lamanya la nak siap. Kami gelak2 sepanjang buat kerja ejek2 each other. Aku cakap kalau abang kerja buat rumah, entah berapa tahun la nak siap. Potong satu kayu pun berjam2 haha. Bila guna hammer, time tu lah nak patah, Tapi abang guna jugakla bahagian kuku kambing tu sebab desperate nak cabut keluar paku lama. Dengan cara yg abang modified. Abang cakap nasib baik aku kawen dengan org kampung, buat kerja cara kampung habis, asal boleh ;p Bila nak licinkan kayu takde kertas pasir, abang guna pisau masak pulak. Haihh. Tapi Alhamdulillah selesai :) Tugas aku adalah bungkus kayu dengan wallpaper. Plus sanpping pics :)

Thank you abang for such a great rack. 3 actually!

1 comment:

fazzira said...

it just nice racks.. :)